Στόχος "12 εβδομάδες προς ένα πιο οργανωμένο σπίτι" - Εβδομάδα 1η - Κουζίνα

11:39 π.μ.
Καλημέρα σε όλους!

Παρασκευή σήμερα και για εμένα προσωπικά ξεκινάει το διήμερο της οργάνωσης της ερχόμενης εβδομάδας! 
Πάντα τα Σαββατοκύριακα κάνω γενική στο σπίτι, οργανώνω τα ρούχα τα δικά μας και της Δώρας για την εβδομάδα, σχεδιάζω το μενού φαγητών και φυσικά οργανώνω το προσωπικό μου blog και την σελίδα μου στο facebook. Παρασκευές πάντα ψάχνω στο διαδίκτυο για όλα όσα θέλω να οργανώσω! Σήμερα λοιπόν έψαχνα για τα λεγόμενα challenges! Βάζουμε έναν στόχο και βήμα βήμα, συνήθως ανά βδομάδα κάνουμε και κάτι για να πετύχουμε τον στόχο μας!


Τί λέτε λοιπόν να ξεκινήσουμε και να προσπαθήσουμε σε 12 εβδομάδες να οργανώσουμε καλύτερα το σπίτι μας;

Εβδομάδα 1η : Η Κουζίνα


  • Αδειάστε τα περιεχόμενα από όλα τα ντουλάπια και το ψυγείο 

Αδειάστε τα ντουλάπια της κουζίνας που περιέχουν τρόφιμα και ελέγξτε μήπως κάποια συσκευασία έχει ανοίξει και υπάρχουν διαρροές… Αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί μπορεί να προσελκύσει ανεπιθύμητους φίλους (έντομα, σκόρο κτλ.). Καθαρίστε τα ντουλάπια σας καλά με ένα καθαρό πανί, να διώξετε όλη τη σκόνη, ελέγξτε ποια τρόφιμα έχουν λήξει, ταξινομήστε ανά είδος/ομάδα και πετάξτε πράγματα τα οποία έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε και είναι απίθανο να χρησιμοποιήσετε σύντομα.Τοποθετήστε όλα τα ταπεράκια και τα σκεύη αποθήκευσης σε ένα ντουλάπι.

  • Οργανώστε το ψυγείο σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες

Κανόνας 1ος: Δεν ανοιγοκλείνουμε συνέχεια το ψυγείο.
Κανόνας 2ος: Δεν βάζουμε ποτέ τα αυγά στο πλάι της πόρτας. Τα αυγά μπαίνουν στη μέση ψυγείου λόγω θερμοκρασίας, όπως και το γάλα, διότι εκεί υπάρχει πιο δυνατή ψύξη! Εκεί βάζουμε ακόμα το τυρί και τα αλλαντικά. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να βάζουμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου.
Επίσης τα κέικ, τα περισσεύματα των φαγητών και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα τους «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για …. ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία  4-5ο C ή και στο ψηλότερο ράφι με θερμοκρασία 8ο C.  Διαβάζετε και τηρείτε τις ημερομηνίες λήξεως στα γαλακτοκομικά, μην βγάζετε το γιαούρτι από το κεσεδάκι του και μην αφαιρείτε από τα τυριά το εξωτερικό περίβλημά τους πριν την στιγμή της κατανάλωσής τους. Διατηρείτε την φέτα στην άλμη της. Μην βάζετε δύο διαφορετικά τυριά στο ίδιο δοχείο και μην τρίβετε το τυρί (π.χ. παρμεζάνα, κεφαλοτύρι) πριν την στιγμή που θα το καταναλώσετε. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τυρί στην κατάψυξη, θα πρέπει να το κλείσετε σε καλά αεροστεγείς σακούλες τροφίμων.
Κανόνας 3ος: Στα ράφια της πόρτας βάζουμε: μουστάρδα, ποτά, βούτυρο, αναψυκτικά, νερό. Η πόρτα του ψυγείου είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15ο C) και προορίζεται για προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη. Στο πρώτο ράφι της πόρτας βάζουμε, φάρμακα, υλικά που χρησιμοποιούμε για γλυκά, όπως τριμμένο καρύδι.
Κανόνας 4ος: στο ράφι κάτω από τα αυγά και πάνω από τα συρτάρια βάζουμε τα ευπαθή τρόφιμα: τα ωμά κρέατα και τα ψάρια. Το κοτόπουλο πρέπει να το βγάζετε από την αεροστεγή ζελατίνα του και να το βάζετε σε ένα μπολ. Αν έχει εντόσθια μην το διατηρήσετε στο ψυγείο περισσότερο από μία ημέρα.
Σε διαφορετική περίπτωση ίσως διατηρηθεί μέχρι και 3 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας. Αν αποθηκεύσετε κρέας στην κατάψυξη να γνωρίζετε πως το βοδινό αντέχει μέχρι και ένα χρόνο, το χοιρινό 4-6 μήνες και το αρνί ή κατσίκι 3-4 μήνες. Το ψάρι πάλι, μπορεί να επιμολύνει με την μυρωδιά του άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Γι΄αυτόν τον λόγο μην βάζατε στο ίδιο ράφι ψάρι και βούτυρο. Μπορεί το τελευταίο να επιμολυνθεί από την οσμή του ψαριού, ακόμα και αν βρίσκεται στο κεσεδάκι του. Σημαντικό στο ψάρι είναι να αφαιρέσετε τα εντόσθια πριν το αποθηκεύσετε. Αν πάλι το είχατε στην κατάψυξη, η απόψυξή του πρέπει να γίνει μέσα στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου και όχι έξω από το ψυγείο κατευθείαν. Είναι  πολύ ευαίσθητο και σίγουρα θα αλλοιωθεί.

  • Οργανώστε τα συρτάρια, τα ντουλάπια.
Αφού εξαντλήσετε τον βασικό γενικό κανόνα περί τακτοποίησης: "ξεκαθαρίστε και πετάξτε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε", προσπαθήστε κατά το δυνατόν να απαλλαγείτε από "στερεότυπα" και να οργανώσετε τα πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του δικού σας χώρου. π.χ κανείς δεν ορίζει πως τα πιάτα  δεν μπορούν να μπουν σ΄ένα βαθύ συρτάρι ελευθερώνοντας το κλασσικόντουλάπι/πιατοθήκη για οποιαδήποτε άλλη χρήση και καμιά κουζίνα δεν θα ...παρεξηγηθεί αν βρείτε τον ιδανικό τρόπο να αφήσετε κάποια αντικείμενα/σκεύη καθημερινής χρήσης σε "δημόσια θέα", αντί να τα βάζετε και να τα βγάζετε διαρκώς σε ακατάστατα ντουλάπια και συρτάρια.

  • Καθαρίστε όλες τις συσκευές
Φούρνος Μικροκυμάτων : Ανακατέψτε μέσα σε ένα μπολ που να μπαίνει σε φούρνο μικροκυμάτων 2 κουταλιές της σούπας ξύδι ή λεμόνι με 2 φλιτζάνια νερό (το μπολ πρέπει να χωράει τουλάχιστον 4 φλιτζάνια). Βάλτε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων και βάλτε τον φούρνο να δουλέψει για περίπου 2 λεπτά σε δυνατή συχνότητα. Αφαιρέστε το μπολ με μεγάλη προσοχή από το φούρνο (χρησιμοποιήστε γάντια φούρνου γιατί θα καίει πολύ) και σκουπίστε τον φούρνο σας με χαρτί κουζίνας. Θα γυαλίζει σαν καινούριος! (αν ο φούρνος είναι πολύ λερωμένος επαναλαμβάνετε την διαδικασία)


Καφετιέρα : Γεμίστε τον κάδο του νερού κατά το ήμισυ με νερό και το υπόλοιπο με λευκό ξίδι και βάλτε την καφετιέρα σας να δουλέψει. Μόλις τελειώσει αδειάστε την κανάτα της καφετιέρας σας και γεμίστε αυτή την φορά τον κάδο του νερού εξολοκλήρου με νερό ώστε να ξεπλύνετε από το ξίδι. Αφήστε και πάλι την καφετιέρα να δουλέψει μέχρι να βγει όλο το νερό στην κανάτα. Επαναλάβετε άλλες 2 φορές με καθαρό νερό.

Μπλέντερ : Ρίξτε λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό μέχρι τη μέση του κάδου (όχι παραπάνω γιατί θα γεμίσει η κουζίνα σας αφρούς!), καπακώστε και θέστε το μπλέντερ σε λειτουργία. Ξεπλύνετε και επαναλάβετε αν χρειάζεται.

  • Καθαρίστε τον απορροφητήρα
Ένα σφουγγάρι βρεγμένο με ξύδι είναι μία καλή λύση αν θέλετε να αποφύγετε τα χημικά καθαριστικά πάνω από το φαγητό. Εναλλακτικά μπορείτε να τον καθαρίσετε με ένα βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα. Επίσης, αν μαγειρεύετε καθημερινά καλό είναι μία φορά τον μήνα να ελέγχετε αν το εσωτερικό πλέγμα του απορροφητήρα χρειάζεται καθάρισμα ή αν χρειάζονται αλλαγή τα φίλτρα (θα βρείτε ανταλλακτικά στο εμπόριο). Τοποθετείστε τα αφαιρούμενα μέρη σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και υγρό πιάτων, αφήστε τα να μουλιάσουν και έπειτα καθαρίστε και στεγνώστε τα.


  • Καθαρίστε τα σιφόνια του νεροχύτη
Ρίξτε ½ κούπα μαγειρική σόδα μέσα στο σιφόνι του νεροχύτη και στη συνέχεια ρίξτε ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι και καλύψτε την τρύπα της αποχέτευσης. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει μέσα στο σιφόνι για μερικά λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το πώμα του νεροχύτη και ρίξτε περίπου 8 φλιτζάνια βραστό νερό. Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα μετά την χρήση οποιουδήποτε σκευάσματος του εμπορίου για απόφραξη αποχετεύσεων.

  • Σφουγγαρίστε το πάτωμα, καθαρίστε τους πάγκους και τα ντουλάπια εξωτερικά. Μην ξεχάσετε τα χερούλια [και της πόρτας]
Και κάπως έτσι τελειώνουμε με την κουζίνα μας!
Ακολουθώντας βέβαια τον βασικό κανόνα "Βάζουμε ότι χρησιμοποιούμε στην θέση αμέσως" μπορούμε να γλυτώσουμε πολύ κόπο την επόμενη φορά που θα θέλουμε να καθαρίσουμε!

Κάθε Παρασκευή θα ανεβαίνει το επόμενο βήμα, ώστε να μπορούμε το Σαββατοκύριακο που έχουμε χρόνο να προχωράμε την οργάνωση μας! Γι'αυτό stay tuned!

1 σχόλιο:

  1. υπέροχες συμβουλές,στην κατάλληλη στιγμή,καθώς όλες μας ξεκινάμε μια γενική καθαριότητα στο σπίτι!!!!ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Your comments make me smile :-)

Από το Blogger.